- Co roku z naszych obiadów korzysta ok. 350-400 uczniów - informuje Alina Broniowska, dyrektor SP nr 4. W szkole wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu. - Opracowując menu zawsze kierujemy się gustem naszych uczniów. Pytamy, co im smakuje i na co mają ochotę. Staramy się, aby posiłki były zdrowe. Wśród nich przeważają sałatki, surówki i gotowane mięska. Do menu wprowadzamy też ryby, owoce i zdrowe desery - zapewnia Alina Broniowska.
Zupa makaronowa, filet z indyka, risotto i pierogi lubelskie ze śmietaną. Takie przysmaki można znaleźć w menu stołówki Szkoły Podstawowej nr 2. Posiłki będą wydawane już od 4 września. Za wszystkie obiady w tym miesiącu zapłacimy 45 zł (2,50 zł za jeden).
Rodzice, którzy chcieliby zapisać dziecko na ciepłe posiłki w Szkole Podstawowej nr 23, mają na to czas do 30 sierpnia. Za jeden obiad zapłacimy tam 2,60 zł. Gimnazjum nr 7 zleca przygotowywanie posiłków firmie cateringowej. Dania wydawane są od poniedziałku do piątku w godz. 11.45-13. Cena posiłku w abonamencie wynosi 6,50 zł, bez abonamentu 7,50 zł.
- W tym roku ceny w stołówce nie ulegną zmianie - uspokaja Wioletta Wiertel, referent ds. żywienia w SP nr 34. W tej placówce dzieci wydadzą na obiad 2,60, a personel 4 zł. - W ub.r. obiady wykupywało ok. 400 osób - dodaje Wiertel.
Od września nową kuchnią będzie mogła się pochwalić Szkoła Podstawowa nr 30. W wakacje ruszyła wielka przebudowa pomieszczenia, w którym na co dzień przygotowywane są przysmaki dla kilkuset dzieci. Generalny remont objął m.in. wymianę instalacji oraz zakup nowego wyposażenia. Koszt tej inwestycji to ponad 1 mln 270 tys. zł. Kuchnia w SP nr 30 nie była tak gruntownie remontowana od 30 lat.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?