18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

UMCS i KUL: Antyczna kuchnia bez tajemnic

mm
UMCS, KUL: Antyczna kuchnia bez tajemnic
UMCS, KUL: Antyczna kuchnia bez tajemnic
W piątek o godzinie 9 w auli C-1031 w Collegium Jana Pawła II rozpocznie się Ogólnopolska Konferencja "Antyczna i bizantyńska sztuka kulinarna".

Organizują ją Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej i Katolicki Uniwersytet Lubelski. - Wstęp na konferencję jest otwarty. Każdy może przyjść - zachęca dr Dariusz Słapek, kierownik Zakładu Historii Starożytnej UMCS - W konferencji będą uczestniczyć historycy różnych epok, filologowie, będzie też wybitny specjalista prof. Maciej Kokoszko z Uniwersytetu Łódzkiego.

Uczestnicy konferencji dowiedzą się m.in. jak wyglądały średniowieczne kuchnie, jaką dietę stosowali starożytni pustelnicy w Egipcie oraz czym żywili się ludzie w późnym Cesarstwie Rzymskim. Podczas dyskusji poruszone też zostaną m.in. takie kwestie jak: "Wina hiszpańskie w przekazie Pliniusza Starszego", "Pijaństwo w ocenie Jana Chryzostoma", "Ciepłe czy zimne. Dylemat kuchni antycznej".

- Nasza konferencja ma pokazać kuchnię z innej strony. Będziemy mówić o tym, co jadano, w jaki sposób to robiono, czy wybierano pokarmy ciepłe czy zimne - wyjaśnia dr Słapek - Chcemy odpowiedzieć na pytania, które do tej pory nie były zadawane.

Podczas konferencji będzie też można otrzymać specjalnie wydaną broszurę pt. "Z antycznej kultury kulinarne receptury. Na postawie źródeł wygotował Maciej Kokoszko". - Osoby, które je dostaną będą mogły po powrocie do domu ugotować i posmakować kuchni antycznej - podkreśla dr Słapek.

Na zakończenie dla uczestników konferencji zaplanowano degustację potraw kuchni antycznej. Odbędzie się ona o godz. 18 w budynku "Nowej Humanistyki" UMCS (poziom 0, pokój 18 i 19). Ucztę przygotowało Koło Amatorów Antyku działające przy Instytucie Historii UMCS. Dania będą serwowane przez osoby w szatach z epoki. Będą to potrawy na bazie soczewicy, grochu, ciecierzycy, ale też mięs.

Warto wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.kurierlubelski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski