- W czwartek poprosiłam kolegę z pracy, żeby kupił mi na wynos „kurczaka na gorącym półmisku” w barze z kuchnią wietnamską przy Krakowskim Przedmieściu. To charakterystyczne miejsce - nad wejściem na podwórko, gdzie mieści się lokal, jest figura smoka. Mięso było nieświeże, przez to niesmaczne i niezjadliwe. Ponieważ trochę tego mięsa spróbowałam, niedługo potem dostałam potwornego bólu brzucha. Do tego doszła biegunka, było mi niedobrze. Męczyłam się od późnego popołudnia aż do rana - opowiada nasza Czytelniczka.
Następnego dnia kobieta poszła do baru ze skargą i poprosiła kelnerkę, by zawołała szefa kuchni. - Zapytałam ją, czy ten pan na pewno rozumie po polsku, bo pojawił się Azjata, ale potwierdziła, że tak - relacjonuje nasza Czytelniczka.
- Powiedziałam mu, że wczoraj sprzedał nieświeże mięso w takim a takim daniu i że się nim zatrułam. Ten chwilę się zastanowił i powiedział, że pamięta to danie, że rzeczywiście tak było i to jego wina. W ramach rekompensaty zaproponował, że teraz przygotuje mi świeże danie... Nie skorzystałam - dodaje kobieta.
Zadzwoniliśmy do lokalu z prośbą o wyjaśnienie sytuacji. Poprosiliśmy kelnerkę o rozmowę z właścicielem. Rozmówca potwierdził, że to on. Przedstawiliśmy mu całe zdarzenie. Potwierdził, że miało miejsce. - Przepraszam. Teraz będzie już świeży kurczak - odpowiedział.
Czytelniczka zgłosiła sprawę do sanepidu w Lublinie.
- Każdy taki sygnał jest dla nas ważny. Zajmiemy się nim i rozpatrzymy to zgłoszenie, następnie podejmiemy stosowne działania. Niewykluczona może być kontrola tego lokalu - wyjaśnia Justyna Moskal, kierownik oddziału higieny żywienia i żywności w lubelskim sanepidzie.
W czasie takich kontroli, inspektorzy biorą pod uwagę między innymi stan sanitarny, książeczki zdrowotne personelu, czy żywność jest odpowiednio przechowywana i czy nie jest przeterminowana.
- Jeśli wychodzą nieprawidłowości, wtedy sanepid nakłada na przedsiębiorców mandat. Jego wysokość zależy od skali stwierdzonych nieprawidłowości - tłumaczy Justyna Moskal.
Wszelkie zastrzeżenia i wątpliwości co do lokali gastronomicznych z terenu Lublina i okolic, klienci powinni zgłaszać do powiatowej stacji sanepidu, na przykład dzwoniąc:
- na numer sekretariatu tel. 81 532 97 05
- bezpośrednio do działu higieny żywności pod nr tel. 81 47 87 137.
ZOBACZ TEŻ:
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Komary - co je wabi a co odstrasza?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?