Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

18-latki z Lublina zakwalifikowały się na mistrzostwa świata w cukiernictwie we Włoszech

GB
Renata Buczek i Agata Wolfram z technikum technologii żywności w Lublinie są najlepszymi młodymi cukiernikami w kraju.
Renata Buczek i Agata Wolfram z technikum technologii żywności w Lublinie są najlepszymi młodymi cukiernikami w kraju. Małgorzata Genca
Mistrzostwa świata odbędą się w styczniu we Włoszech. Nasze reprezentantki potrzebują jeszcze 20 tys. złotych na przygotowania i wyjazd.

Agata Wolfram i Renata Buczek, 18-latki z Lublina, są uczennicami Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego. Marzą, by zostać cukiernikami. - Pasję do pieczenia wyniosłam z domu. Zaczynałam od babeczek i szarlotki - wspomina Agata. - Uczyłam się od babci i mamy, co weekend w domu było coś słodkiego do zjedzenia - dodaje Renata.

Dziewczyny specjalizują się w wyrobach czekoladowych. - Uwielbiamy praliny, czekoladki, bombonierki. Ostatnio robiłyśmy np. karocę z czekolady na zamówienie - zdradza Agata.

- Czekolada wymaga sporo precyzji. To nie jest łatwy materiał do rzeźbienia. Są różne zasady, do których trzeba się stosować, by efekt był smakowity i efektowny - wyjaśnia Renata.

Uczennice są bardzo pracowite, od rana do wieczora ćwiczą w szkole, by osiągnąć efekty. To wszystko przełożyło się na ich ostatni sukces. 18-latki zostały mistrzyniami Polski w cukiernictwie wśród juniorów i zakwalifikowały się do mistrzostw świata w cukiernictwie we włoskim Rimini, które rozpoczną się 21 stycznia. - Z wielu zgłoszeń z całego świata jury wybrało 10 najlepszych par na świecie. Wśród nich nasze uczennice z Lublina - mówi z dumą Tomasz Machoń, nauczyciel i szef cukierni „Staropolska”.

Agata i Renata cieszą się z tego sukcesu, ale nie zamierzają spocząć na laurach. - Do Włoch zjadą drużyny na światowym poziomie. Chciałybyśmy dobrze się zaprezentować i wygrać - mówią cukierniczki.

Podczas mistrzostw będą musiały wykonać dwa ponad- metrowe eksponaty artystyczne - jeden z karmelu, drugi z czekolady. - Oprócz tego, muszą też przygotować praliny, deser w szkle i deser na talerzu z lodami oraz cztery ciasta - wylicza nauczyciel.

Aby szanse na wygraną były bardziej realne, cukierniczki potrzebują w sumie 50 tys. zł. - Brakuje nam 20 tys. złotych, by móc się solidnie przygotować. Potrzebujemy jeszcze kilku konsultacji z mistrzami cukiernictwa, by zaczerpnąć od nich wiedzy i inspiracji. Dlatego liczmy na wsparcie lubelskich firm - wyjaśnia Tomasz Machoń.

Sponsorzy mogą się skontaktować z sekretariatem szkoły pod nr. tel. 81 442 19 20 lub 607 312 852.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski