Wydarzenie odbędzie się w Lublinie po raz pierwszy i od razu z rozmachem. Podczas trwającego dwa dni festiwalu będzie można spróbować zarówno pierogów polskich z sezonowymi farszami, jak również indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone czy gruzińskich chinkali. Każdy kucharz serwować będzie inny rodzaj pierożków, charakterystyczny dla kuchni kraju bądź regionu, który reprezentuje.
- Właściwe każdy ma na nie swój własny przepis, a w zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami. Zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone . Możliwości jest właściwie nieskończona liczba - wyliczają organizatorzy Festiwalu Pierogów Świata. Zapewniają też, że z ich imprezy nikt nie wyjdzie głodny.
Festiwal Pierogów Świata zatrzyma się w Lublinie 13 i 14 lipca. Stoiska z pierogami będą czynne:
- w sobotę od godz. 12 do 20.00
- w niedzielę od godz. 12 do 18.00.
Pierogowe trucki będzie można znaleźć w Klubie Radość, mieszczącym się na terenach zielonych Browaru Perła przy ul. Bernardyńskiej 15.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
- Sitno. W rolniczym święcie wzięło udział około 400 wystawców
- Poprosiliśmy: Pokażcie swoje ogrodowe kwiaty. Odzew ogromny
- „To był przełom". Obchody rocznicy Lubelskiego Lipca '80
- Potańcówka pod gołym niebem w skansenie. Zobacz zdjęcia
- Gastronomiczna mapa Lublina powiększa się o kolejne lokale
- Co można kupić w lubelskich lombardach [ZOBACZ]
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?