Nowa fabryka powstała na Felinie, na terenie specjalnej strefy ekonomicznej. Zakład ma 7 tys. metrów kwadratowych powierzchni. – Jesteśmy z niego dumni. To nasza trzecia lokalizacja – podkreśla Sylwia Tandejko, prezes spółki Laboratoria Natury. I dodaje: - W ciągu najbliższych miesięcy zatrudnienie w naszej firmie wzrośnie do ponad 100 osób.
Obecnie w zakładzie zatrudnionych jest 85 osób.
W zakładzie na Felinie powstają trzy grupy produktów. Przede wszystkim są to syropy dla dzieci i dorosłych, krople, trany, tonik. – W ciągu jednej zmiany jesteśmy w stanie wyprodukować od kilku do kilkunastu, wszystko zależy do pojemności, butelki. Przy czym nie rozlewamy gotowych produktów ale tworzymy je pod konkretnego odbiorcę - mówi Tandejko. I dodaje:
- Wszystkie te produkty trafiają na półki farmaceutyczne: nie zawierają żadnych konserwantów, sztucznych barwników i aromatów.
Trzecią kategorią produktów są suplementy diety w czekoladowych formach. – Technologia, z której korzystamy przy ich produkcji nie jest dostępna w żadnym innym kraju na świecie – mówi Wojciech Furtak, wiceprezes R&D.
W 2011 r. Laboratoria Natury przejęła izraelska firma Maabarot. - Już dziś eksportujemy z Lublina produkty na rynki całej Unii Europejskiej, Bliskiego Wschodu, w tym Izraela, Azji Pacyficznej, Stanów Zjednoczonych i Afryki. Spółka jednak w dalszym ciągu chce prowadzić ekspansję zagraniczną, a budowa zakładu ma właśnie umożliwić zdobywanie rynku kolejnych krajów na całym świecie – dodaje Efrat Gilat, prezes Maabarot.
Holding Maabarot (w jego skład wchodzą firmy z Izraela, Polski, Francji, Turcji) zatrudnia ponad 500 pracowników. Roczny obrót to ponad 150 mln euro.
- W uruchomienie zakładu w Lublinie zainwestowaliśmy 30-35 mln zł. Wartość kolejnych projektów, które zamierzamy realizować szacujemy na ok. 30 mln zł – wylicza Arik Schor, przewodniczący rady nadzorczej Maabarot. I dodaje: - Mamy nadzieję na coraz większą obecność na rynku polskim.
Laboratoria Natury korzystają z obiektów, które powstały na terenie Panattoni Park przy ul. Franczaka „Lalka”. - Większa powierzchnia, nowe laboratorium i specjalistyczne maszyny dają szansę na produkcję unikalnych w skali międzynarodowej form, których wytwarzanie w poprzedniej lokalizacji było niemożliwe. Są to m.in. probiotyki w formach olejowych oraz w przyjaznej dla dzieci formie funkcjonalnych czekoladek bezcukrowych – mówi Tandejko.
- Motocykliści dla Hospicjum im. Małego Księcia w Lublinie. Zobacz zdjęcia
- Giełda staroci na placu Zamkowym w Lublinie. ZDJĘCIA
- W niedzielę w skansenie królował chleb i len. Zdjęcia
- Kibice na meczu Avii z Chełmianką. Zdjęcia
- Wielkie święto miłośników motoryzacji. Zdjęcia
- Z wizytą w zoo w Wojciechowie. Zobacz zdjęcia
Dlaczego pszczoły są ważne?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?