Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wiosenna edycja Restaurant Week. Spróbowaliśmy dań ze specjalnego menu w "Arte Del Gusto" w Lublinie. [RECENZJA I ZDJĘCIA]

Patronat medialny
Jedno z najbardziej popularnych wydarzeń kulinarnych wróciło z wiosenną edycją. Ideą Restaurant Week jest „zero waste” oraz promocja lokali gastronomicznych, które na tę okazję mają autorskie menu, przygotowane przez lokalnych kucharzy. Wybraliśmy się do Arte Del Gusto, gdzie serwowane były specjalnie skomponowane dania.

Arte Del Gusto jest jedną spośród 20 lubelskich restauracji, które biorą udział w Restaurant Week. Lokal to nowość w tej wiosennej edycji. Włoska restauracja w centrum Lublina pozwala poczuć klimat śródziemnomorski oraz spróbować typowych przysmaków kuchni włoskiej.

Wchodząc do lokalu od progu przenosimy się do restauracji we Włoszech, wita nas delikatna muzyka, zapach świeżo zrobionego makaronu, dojrzałych pomidorów i gorącej pizzy. która jest wypiekana na oczach gości. Na ścianach zawieszone są zdjęcia znanych polskich aktorów i muzyków. Wśród nich znajdziemy Janusza Gajosa, Jana Englerta oraz uśmiechniętego, kulinarnego podróżnika, Roberta Makłowicza.

Jak mówi szefowa kuchni "Arte Del Gusto" Magdalena Buczek, Włochy to kraj, w którym żyła od dzieciństwa, a inspiracją do stworzenia menu festiwalowego były regiony, w których mieszkała i się wychowała. Dzięki temu goście mogą poczuć spróbować niezwykłych kompozycji smaków.

- Najbliższy mojemu sercu jest obszar Emila - Romania, tutaj nauczyłam się robić Tortelloni, którego mogą Państwo skosztować codziennie w naszej restauracji - zachęca Magdalena Buczek.

Szefowa kuchni przygotowała 2 rodzaje menu. Jedno z daniami mięsnymi, a drugie z wegetariańskimi. My kolację rozpoczęliśmy od prezentu festiwalowego - dostaliśmy koktajle. Było to połączenie musującego toniku z wyrazistym smakiem czerwonego martini i kostkami lodu co nadawało orzeźwiającego charakteru.

Następnie na stole pojawiły się przystawki: delikatna i aromatyczna caponata sciliana - danie z bakłażana, pomidorów, oliwek, selera i kaparów oraz carpaccio z pieczonego rostbefu z wyrazistym sosem vitello, gdzie dla zrównoważenia smaków dodane były orzechy i rukola. Obie przystawki były doskonałe i pełne smaków, a także przeniosły nas region północnych Włoch i zapowiadały wyśmienity wieczór.

Dania główne także były imponujące. W menu wegetariańskim (A) pierwsze skrzypce grały. misternie przygotowane przez szefową kuchni, tortelloni nadziewane trefl≥a i suszonym prawdziwkiem. Całość została polana sosem maślanym, który dopełniał smaków i delikatnie wybijał nadzienie na pierwszy plan. Z menu B zjedliśmy kruche policzki wieprzowe w sosie z wina Barolo, które zostały podane na puree i groszku cukrowym. Danie było soczyste i aromatyczne, a dzięki puree subtelne i lekkie. Obie te propozycje były doskonale skomponowane, a połączenie smaków pasowało do siebie.

Na zakończenie czekał nas deser - panna cotta limoncello. Wyśmienita, kremowa, śmietankowa pianka, polana truskawkowym sosem. Lekka i wyrazista formuła była idealnym dopełnieniem posiłku.

Na zasługę pozytywnych wrażeń tego wieczoru wpłynęła również wyśmienita obsługa. Kelnera obsługująca nasz stolik była profesjonalna, zadbała o nasz komfort, a także pomogła w wyborze napojów.

Kolacja zjedzona w lokalu Arte Del Gusto była włoską podróżą. Wystrój, atmosfera i dania pozwoliły nam poczuć się tego wieczoru jak na wymarzonych wakacjach. Z kulinarnej przygody wróciliśmy zadowoleni i nadjedzeni.

Polecamy wybrać się do restauracji i skosztować przygotowanych dań, gdyż te z festiwalowego menu nie są dostępne w stałej karcie.

Przystawka: CAPONATA SICILIANA - sycylijskie danie z bakłażana: bakłażan, pomidory, oliwki, kapary, seler
Danie główne: TORTELLONI nadziewane trefl≥a i suszonym prawdziwkiem w sosie maślanym
Deser: PANNA COTTA LIMONCELLO

Przystawka: CARPACCIO Z PICZONEGO ROSTBEFU - sos vitello, tonato, orzechy włoskie, rukola
Danie główne: POLICZKI WIEPRZOWE w sosie z wina Barolo z dodatkiem puree szafranowego i groszku cukrowego
Deser: PANNA COTTA LIMONCELLO

od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski